Ασφαλείς οι χημειοθεραπείες στην εγκυμοσύνη Μελέτη δείχνει ότι δεν «εγκυμονούν» κινδύνους για το έμβρυο

Λονδίνο

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ενόσω είναι έγκυες δεν θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας τα παιδιά που θα φέρουν στον κόσμο. Μια νέα μελέτη ειδικών του Καθολικού Πανεπιστημίου του Λεβέν στο Βέλγιο η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Lancet Oncology» δείχνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι θεραπείες για τον καρκίνο είναι ασφαλείς για το έμβρυο.

Στη μελέτη σημειώνεται πάντως ότι οι χημειοθεραπείες «εγκυμονούν» κάποιους κινδύνους για το έμβρυο. Ο κυριότερος είναι ότι συνδέονται με πρόωρη γέννα η οποία έχει επίδραση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης, σκέψης και μάθησης.

Θεραπεία και προστασία του εμβρύου

Παρά ταύτα, τα νέα ευρήματα χαρακτηρίστηκαν ως «πολύ καλά νέα». Η ειδικός στη γυναικολογία και εμβρυϊκή ιατρική δρ Ελις Καρντόνικ από την Ιατρική Σχολή Cooper του Πανεπιστημίου Rowan στο Νιου Τζέρσι σε σχόλιό της το οποίο συνοδεύει τη μελέτη στο «Lancet Oncology» γράφει ότι «καμία έγκυος δεν επιθυμεί να επιλέξει μεταξύ του να θεραπεύσει τον εαυτό της και να προστατεύσει το έμβρυο που κυοφορεί. Και όμως οι γυναίκες δεν χρειάζεται να επιλέξουν. Θεραπεύοντας τον εαυτό τους βοηθούν και το μωρό τους».

Σύμφωνα με τη δρα Καρντόνικ μια στις 1.000 εγκύους εμφανίζει καρκίνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι γιατροί συνιστούν στις γυναίκες αυτές να κάνουν άμβλωση. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η χημειοθεραπεία αποτελεί μια εναλλακτική. Οι ειδικοί συνηθίζουν μάλιστα να χορηγούν τις θεραπείες μετά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης ενώ κάνουν χρήση παλαιότερων και πιο δοκιμασμένων φαρμάκων.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης ο δρ Φρεντερίκ Αμάντ, γυναικολόγος-ογκολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λεβέν διερεύνησε εάν οι θεραπείες για τον καρκίνο επιδρούν στα βρέφη μετά τη γέννησή τους.

Μοναδική, μακροπρόθεσμη μελέτη

Ο ίδιος και η ομάδα του εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία σχετικά με 70 παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν υποβληθεί σε χημειοθεραπείες όταν ήταν έγκυες. Τα παιδιά παρακολουθήθηκαν ως την ηλικία των 18 ετών. «Η μελέτη αυτή είναι μοναδική από την άποψη του ότι είναι η πρώτη φορά που παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν υποβληθεί σε θεραπείες για τον καρκίνο κατά την εγκυμοσύνη παρακολουθούνται για τόσο μεγάλο διάστημα» είπε ο δρ Αμάντ.

Όπως προέκυψε τα παιδιά αυτά δεν αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, ούτε διαταραχών στην ακοή και στο νευρικό σύστημα. Παρουσίαζαν επίσης καλή γενική υγεία και αναπτύσσονταν φυσιολογικά.

«Φίλτρο» ο πλακούντας

Πώς όμως το «ευάλωτο» έμβρυο προφυλάσσεται από τις βαριές αντικαρκινικές θεραπείες που εισβάλλουν στον οργανισμό της μητέρας του; Ο επικεφαλής της μελέτης εξήγησε ότι ο πλακούντας λειτουργεί ως «φίλτρο» που κρατά τα περισσότερα φάρμακα μακριά από το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Προσέθεσε ότι οι γιατροί αποφεύγουν την υποβολή των εγκύων σε χημειοθεραπεία κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης όταν τα αναπτυσσόμενα όργανα του εμβρύου είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα.

Άλλες μελέτες

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι μια από τις πολλές που δημοσιεύονται σχετικά με τη σύνδεση καρκίνου στην εγκυμοσύνη και υγείας του εμβρύου στο τελευταίο τεύχος του «Lancet Oncology». Από τις υπόλοιπες προκύπτει ότι:

*Σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και των ωοθηκών, η τελευταία επιστημονική τάση αναφέρει ότι η εγκυμοσύνη πρέπει να συνεχίζεται. Ωστόσο οι ειδικοί συνιστούν τη χορήγηση της χημειοθεραπείας μετά την όγδοη εβδομάδα της κύησης, ενώ σημειώνουν ότι αυτού του είδους οι εγκυμοσύνες συνδέονται με κινδύνους.

*Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού μπορούν να υποβάλλονται τόσο σε επέμβαση αφαίρεσης του όγκου όσο και σε χημειοθεραπεία, αναφέρουν οι επιστήμονες και τονίζουν ότι η έκβαση της ασθένειας της γυναίκας δεν βελτιώνεται εάν τερματιστεί η εγκυμοσύνη.

*Σχετικά με τους αιματολογικούς καρκίνους, ερευνητές αναφέρουν ότι μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη όπως οι θρομβώσεις, και για τον λόγο αυτό η γενική συμβουλή είναι η διακοπή της εγκυμοσύνης σε πρώιμο στάδιο ώστε να προφυλαχθεί η υγεία της γυναίκας. Ωστόσο οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη είναι πιθανό να μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία χωρίς επιπτώσεις για το έμβρυο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *